Бардови сатире: Емброуз Бирс – Ђаволов речник (избор)

Објави Сатиргора

ПОУЗДАНИК, ПОУЗДАНИЦА, им. Неко коме је особа А испричала тајне особе Б, које је њој испричала особа Ц.

ПОВЕРИЛАЦ, им. Припадник дивљачког племена које живи иза Финансијских мочвара и сеје страх својим пустошећим упадима.

ПОЗИТИВИЗАМ, им. Филозофија која пориче наше знање Стварног и потврђује наше непознавање Привидног. Најдужи њен представник је Конт, најшири Мили, а најдебљи Спенсер.

ПОЗНАНИК, им. Особа коју познајемо довољно добро да од ње позајмљујемо, али не толико добро да бисмо ми њој позајмљивали. Наш степен познавања ове особе креће се од „једва“ када је та особа сиромашна или непозната, до „интимно“ када је особа богата или чувена.

ПРАВДА, им. Роба коју, у мање или више оштећеном стању, Држава продаје грађанима, као награду за њихову оданост, њихове порезе и њихову личну службу.

ПРАВИЧНОСТ, им. Чврста врлина која се некада могла наћи међу Пантидудлима, који су настањивали доњи део полуострва Ок. Мисионари који су се одатле вратили начинили су неколико бледуњавих покушаја да је опет уведу у известан број европских земаља, али изгледа да је нису на прави начин образложили. Пример оваквог кривог образложења налазимо код побожног бискупа Раулија, из чије једине сачуване проповеди цитирамо карактеристичан одломак:
„Правичност се не састоји само од побожног расположења, па чак ни само од извршења верских обавеза и поштивања закона. Није довољно да човек буде побожан и праведан: мора се старати да и други буду у истом таквом стању; а принуда је одговарајуће средство за овај циљ. Јер, колико моја неправичност може другоме нанети зло, тако и његова неправичност може наудити неком трећем, што је исто толико моја дужност да спречим колико и да предухитрим сопствено недело. Зато, ако желим да будем правичан, обавезан сам да обуздам ближњега свога, и силом ако је неопходно, у свим оним штетним радњама од којих се ја уздржавам, захваљујући бољој природи и помоћи небеској.“

ПРАВНИК, им. Особа вешта у заобилажењу закона.

ГЛУПАК, им. Припадник владајуће династије у књижевности и животу. Глупаци су стигли заједно са Адамом, и, пошто беху многобројни и издржљиви, преплавили су све насељиве делове света. Тајна њихове моћи је у њиховој неосетљивости на ударце; заголицате ли их тољагом, они ће се насмејати изрекавши успут неку баналност. Глупаци потичу из Беотије32, одакле су побегли због претње смрти од глади, јер је њихова глупост упропастила усеве. Неколико векова је Филистеја врвела од њих, и неке од њих и данас зовемо Филистинцима. У бурно време Крсташких ратова повукли су се одатле и постепено се раширили кроз целу Европу, заузевши већину високих положаја у политици, уметности, књижевности, науци и теологији. Откада је делегација Глупака дошла у Америку са колонистима на Мејфлауеру и послала назад повољан извештај о овој земљи, повећање њиховог броја размножавањем, досељавањем и преобраћењем брзо је и стално. Према најпоузданијим статистикама, број одраслих Глупака у Америци је само нешто испод 30 милиона, укључујући и статистичаре. Интелектуално средиште ове расе је негде у близини Пеорије, у држави Илиној, али Глупаци из Нове Енглеске су најшокантније морални.

ГОСПОЂИЦА, им. Титула којом обележавамо неудате жене да бисмо истакли да су на тржишту. Госпођица (Гђица), Господа (Гђа) и Господин (Г.) три су најнепријатније речи у језику, и по звуку и по значењу. Две су настале корупцијом речи господарица, а трећа на исти начин од речи господар. Упркос општем укидању друштвених титула у овој земљи, некако су успеле да избегну ту судбину и наставиле су да нас прогоне. Ако их већ морамо имати, будимо бар доследни и уведимо једну и за неожењеног мушкарца. Ја предлажем Гр., скраћено од Грозан.

ГРОБНИЦА, им. Кућа равнодушности. Гробницама се сада прећутним споразумом признаје извесна светост; али када су већ дуго настањене, не сматра се за грех провалити у њих и испретурати их. Доктор Хагинс, чувени египтолог, објаснио је да се у гробницу може некажњено „унићи“ чим престане да „воња“, пошто је онда јасно да је сва душа испарила. Ово разумно гледиште сада прихвата већина археолога, чиме је племенита наука Радозналости много добила на достојанству.

ХРИШЋАНИН, им. Онај ко верује да је Нови завет божански надахнута књига која изванредно одговара духовним потребама његовог ближњег. Онај ко прати Христово учење у оноликој мери у којој се оно може ускладити са грешним животом.

ИДИОТ, им. Припадник великог племена чији је утицај на људске послове увек био пресудан. Активност Идиота није ограничена ни на једно посебно подручје мисли или деловања, већ „прожима целину и управља њом“. Идиот увек има последњу реч; против његових одлука нема жалбе. Он одређује моду мишљења и укуса, диктира слободу говора и одређује границе понашања роком за предају рукописа.

УБИСТВО, им. Одузимање живота људском бићу од другог људског бића. Има их разних: првостепених, опростивих, оправданих, похвалних, али особи која је убијена није нарочито важно да ли је била жртва једне или друге врсте – класификација је ту, углавном, због адвоката.

УБИТИ, гл. Упразнити неко место без именовања наследника. УЧЕНОСТ, им. Врста незнања којим се одликују марљиви. УЧТИВОСТ, им. Најприхватљивије лицемерје.

УДОВИЦА, им. Патетична личност која се у хришћанском свету, по договору, посматра хумористично, иако је Христова нежност према удовицама била једна од најизразитијих црта његове личности.

УЛИЗИЦА, им. Онај ко се приближава Величини пузећи на трбуху да не би могло да му се нареди да се окрене и спреми за ударац. Понекад је уредник.

УЛТИМАТУМ, им. У дипломатији, последњи захтев пре него што се посегне за уступцима. Пошто су примили аустријски ултиматум, чланови турске владе састали су се да га размотре.
.