Милан Тодоров – Одрживи развој (Награда за 2009)

Објави Сатиргора

ОДРЖИВИ РАЗВОЈ

Имам пет синова. Да ми је у младости била ова памет, имао бих их бар туце. Као стари Југовић Богдан. Времена су таква. Човек мора да буде прорачунат ако мисли да успе у бизнису. Посао, у сваком случају, не сме да трпи. Важно је да човек одржи главу изнад воде и да гура напред. Сад то зову одрживи развој. Има и министарство за тај одрживи развој. Као пословни човек још у пракси нисам видео неодрживи развој, али ко зна…

Синови и ја се одрживим развојем бавимо још од кад су стасали за бизнис. То значи још од времена када су постали старији малолетници. За њих су, зна се, предвиђене блаже казне, што је у бизнису врло важно. Али, време чини своје. Постали су и они млађи пунолетници, па пунолетни… и тад је куцнуо прави час за планирање стратегије одрживог развоја. Ми смо то разрадили до детаља. И они из Министарства би требали да уче од нас.

Прво правило одрживе стратегије развоја гласи: правилно распоредити људе. Важно је не дозволити да посао не остане без људи. Без људи нема посла. Значи, то у пракси овако изгледа: ако један од нас, свеједно син или ја, допадне затвора, други настављају да се баве друштвено корисним радом. У ствари, систем је мало компликованији.  Ја сам то решио компјутерским програмом. Имам поља за слободу, поља за суђење, поља за притвор, поља за првостепене пресуде, поља за помиловања и тако даље. Као у великом шаху живота. Компјутерски и планирамо бизнис, зависно од стања сваког од нас на конкретним пољима. Ако је Вукоје у притвору, Сава на одслужењу, против Радивоја се води истрага, Станоје чека извршење другостепне, а Благоје мора да се јавља свако јутро у станицу лично командиру, јасно је да одрживи развој водим ја. Планира се дугорочно. Ако мени, на пример, за три месеца истиче притвор, ја већ планирам преузимање новог пословног подухвата од старијег сина. Он узима четкицу за зубе, ћебе, цигаре и поздрави се са секретарицом. Одлази на кондиционе припреме иза решетака и тамо смишља нове пословне успехе.

Стање у нашој економији је такво да се најбоље пословне везе и стратешки договори остварују у казненеопоправним заводима. То су сада центри моћи ове земље. И свакако ко мисли да се бави бизнисом мора то да има у виду. За сваког човека постоји једна цигла у затвору. Цигла по цигла и људи направе палате. Одрживи развој у нас незадрживо напредује.