Милко Стојковић – Љуљајући безобразлук (Циклус „ОНА“)

Објави Сатиргора

ЗВИЖДУЉКА
ЉУБИМ ТИ СВИРАЈКУ
Још ми је Милутин, деда по мајци, причао како она има чаробан звиждук, али не звиждук за уши него за душу. То како ми, мушкарци, звиждимо за њом је ништа. Ти и не будеш свестан када си намамљен у њене чаробне предјеле.

ПРЕКЛАПАЧА
ТУМАЧИ КАКО ТЕ ВОЉА, А ЈА ЗНАМ ШТА ЈЕ
Врло ретка природна појава.Јавља се рано с пролећа, а ређе с јесени као задоцнели цвет. Јесенкуше су много укусније, сочније, миришу зрелином. Препоручујем је изузетно стрпљивим трагачима као што су ловци на скривено благо.

ВОДЕЊАЧА
ВЛАЖНЕ ЛИ БАРУШТИНЕ
Ето је, као и све важне ствари, на врло незгодном и неприступачном месту. Тешко доступна, али због таквог зановетка вреди оквасити гаће, нарочито ако је у пуном цвету.

СУВАРА
НИ СЛУЧАЈНО
Којој будали паде на памет да је тако крсти није ми јасно. Колико ја знам прокишњава на све стране. Кума јој њеног!

РАШИРУША
НАРОД ЗНА, ЗАР НЕ
За време краља Драгутина је било забрањено, за ону женску згоду, користити свакодневне народне речи јер су проглашене за срамотне. Један од многоизмишљених нових назива је и рашируша. Тачан, природан, богомдан, погађа у сам циљ.

ЗОРЊАЧА
С БОЖЈОМ ПОМОЋИ
Још је Стана врачара говорила да од мушко – женског голоплета бежи и сам ђаво. Зато је најбоље почети дан баш њиме. А, она, онако росна у свитање, мирише свежином за добро јутро. Пријатно вам било.

КАМЕЊАРКА
КАО ЗВЕЧАРКА
Сорта незгодна као пиревина. Нема те домаћице која је не би почупала. Потајно је много раширенија врста него што се очекује, само је потребно да се стекну одређени услови и ето ње као плеве.

РАШЧЕПУЉА
НОГА ЛЕВО, НОГА ДЕСНО, У СРЕДИНИ ОНА
Изузетно повољан географски положај.