Милорад Ћосић Ћоса – Први посао

Објави Сатиргора

ПРВИ ПОСАО

Завршио сам школовање и почео да тражим посао. Обишао сам све пријатеље и познанике мога оца у нади да ће ми помоћи да нађем посао.Било је ту доста обећања. Моја надања су доживела и велика разочарања. У тим разговорима било је разних питања од тога шта могу да понудим поред стручности, јер је велика конкуренција, и питања кога утицајног имам у јавним предузећима и институцијама па до предлога да радим пробни период шест месеци неки миноран посао , без плате, па да размисле.Неки су ми пријатељски предлагали да се упишем у владајућу партију. После толиких напора у тражењу посла и то сам урадио и учланио се у владајућу партију.
Мислио сам решићу свој проблем. Али и тамо је за нас почетнике без посла било резервисано лепљење плаката, анкетирање бирача за кога ће да гласају, вожња аутобусима на спонтане митинге власти.После извесног времена упознао сам велики број чланова партије. Неки од њих били су на значајним функцијама и у партији и у власти.Ипак увидео сам да овде дуго треба да чекам на посао. Никако нисам могао да се привикнем на такву ситуацију.
Пошто ми је отац био фризер, а и сам сам поред њега научио тај занат, решио сам да наставим његовим путем, и отворио сам фризерски салон уз очеву помоћ.Рачунао сам да , пошто сам упознао велики број чланова партије, а и даље сам остао у партији, да ћу имати велики број муштерија.Обавио сам одређене маркентишке промоције и посао је могао да почне.На моје пријатно изненађење већ првог дана имао сам дванаест муштерија. Такав тренд се наставио и наредних дана. После месец дана имао сам толико муштерија да сам био принуђен да узмем и помоћника.Јесте да сам млад у овом послу а ипак једно ми није било јасно. Све муштерије из партије су тражиле да им се искључиво обрију бркови. Нисам хтео да их узнемиравам питањем зашто, јер муштерија је закон.После скоро више од годину дана рада ипак је моја знатижеља превагнула. Искористио сам посету једног високог фукционера у власти и партији, који је такође дошао на бријање да га питам, зашто сви чланови партије траже да им се обрију бркови. Он ми је у поверењу, као старом члану партије, рекао да је велика већина њих невидљива у партији и власти и да желе да тако и остане па
ЗАТО БРИЈУ БРКОВЕ ДА ИМ СЕ НЕ ВИДИ КОЛИКО СУ ИХ ДЕБЕЛО ОМАСТИЛИ У ВЛАСТИ