Бранко Бановић – Урбани хумор Пљеваља (избор)

Објави Сатиргора

УГАЉ
Питао пријатељ Воја, зашто поред три сина, сам уноси угаљ. Војо му уморно одговори:
„Да је мени отац жив, ни ја не бих уносио угаљ.“

ШТАП

Поп Крезо и Љубо Стојкановић су били комшије. Уколико би ишао у центар града Љубо је морао проћи поред куће попа Креза. Једном приликом Љуба заустави попадија:
„Бога ти Љубо, пошто је прото пошао у град, а заборавио штап, молим те, понеси му ra.“
Љубо је био у чаршији, па на пијаци и кад се враћао кући свратио је у кројачку радњу Ивана Голубовића у којој су често сједјели.
Знајући да поп Крезо воли штапове, Љубо с врата рече:
„Био сам на пијаци и купио јефтино овај штап, али пошто ми не треба продаћу га.“
Поп Крезо се поче распитивати о цијени и на крају купи штап.
Кад је поп дошао кући, са врата се похвалио супрузи како је јефтино купио добар штап. На то му је она одговорила:
„Е, Бога ми, прото, то ти је Љубо продао твој штап. Ја сам му дала да ти га понесе, пошто си га ти јутрос заборавио.“

КАНАЛИЗАЦИЈА
У Пљевљима се снимао филм „Бошко Буха“и тражили су добровољца који би за потребе филма прошао кроз канализацију, наравно уз одговарајућу надокнаду.
Један од Војвих пријатеља објашњавао како би он за тај новац прихватио посао. На то му је Војо одговорио: „Што не прихватиш? Никад веће говно не би ни прошло!“

ОПИЈЕЛО

Поп Крезо служио опијело некој баби. Сунце је било јако, а опијело се одужило. Код присутних је попустила концентрација и настало је мало комешање, па је Војо Ћело рекао попу на уво, тако да чује он и неколико људи око њих: „Скраћуј Прото“.
Поп Крезо је наставио са службом и негдје на средини сакралног текста убацио „Не сери Војо“ и потпуно нормално, као да ништа није било, наставио служење опијела. Један информант је цијелу ситуацију мало карикирао имитирајући попа: „Вјечнаја памјат…, не сери Војо, прими раба божјег…“.

ОДБОРНИЧКА ПИТАЊА

Родо је на сједницу Скупштине општине дошао под утицајем алкохола, тачно када је на дневни ред стигло просторно планирање и градња инфраструктурних објеката. Родо се јавио за ријеч:
„Предлажем да се хитно у Пљевљима изгради жељезничка станица.“ На то је предсједник Општине Тањевић рекао: „Па наравно, ако дође до изградње пруге изградићемо и станицу.“
Родо је реплицирао:
„Пруга може и причекати, али брате да урадимо станицу, да имамо гдје сјести кад се све кафане затворе, као што то раде и Пријепољци.“