ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ “РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ 2020”

Објави Сатиргора

 

Београд, 17. март – Награда „Радоје Домановић“ Удружења књижевника Србије за укупан допринос српској књижевној сатири припала је Боривоју Бори Ољачићу (Лешница код Лознице, 1930) из Београда, хумористи, сатиричару, покретачу и аутору емисије „Караван“ на Првом програму Радио Београда, која ове године обележава шездесет година постојања. Ово признање равноправно је припало и Миловану Вржини (Сарајево, 1951), такође из Београда, афористичару, песнику, прозном писцу и дугогодишњем новинару и уреднику сатиричног листа „Јеж“.

Најбољом књигом афоризама на српском језику у 2020. години проглашена је збирка „Боже, упрости нам“, аутора Нинуса Нестровића (1965) из Новог Сада, објављена у издању новосадског „Прометеја“. Ова књига се издвојила у односу на остале збирке најкраће форме великим бројем књижевно веома вредних сатиричних афоризама који су бритки, оштри, духовити и опомињући, а често и црнохуморно-саркастични. По мишљењу жирија, науспелија књига сатиричних прича је дело Вање Булића (1947), из Београда, под насловом „Рупе у глави“, коју је објавила издавачка кућа „Либерланд арт“. У овој књизи налазе се успеле хумористичке приче на теме породице, односа међу половима и пријатељства, као и сатирични записи у којима аутор осуђује друштвене и појединачне пороке, разоткривајући опасну суштину малограђанства и лицемерства.

Признање „Екселенција сатире“, које се додељује најбољим страним сатиричарима у претходног години добио је руски писац Константин Мелихан (Санкт Петербург, 1952), аутор већег броја књига из области хумора и сатире и добитник значајних руских признања за ову област. На српском језику прошле године објављена је књига његових изабраних афоризама „Модрица на папиру“, у издању „Беосинга“ из Београда. Други, равноправни добитник признања је словачки песник, сценариста и афористичар Ондреј Каламар (Зволен, 1958), који је нашим читаоцима постао познат захваљујући Антологији словачког афоризма „Муње и громови“, објављеној крајем прошле године на српском језику.

О добитницима најзначајнијег признања за књижевну сатиру у Србији одлучивао је жири у саставу: Радомир Андрић (председник), Душко М. Петровић, Петар Жебељан, Видак Масловарић, Слађана Митровић, Радослав Тилгер и Александар Чотрић.

Признање, које се састоји из плакете и ликовног портрета Радоја Домановића, добитницима ће бити уручено у наредних дана складу са епидемиолошким мерама у нашој земљи.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ