Миодраг Лазаревић – НОВА (НЕ)НОРМАЛНОСТ

Објави Сатиргора

Не зна се више ко је у праву, да ли Кризни штаб или они који не могу, због коронавируса, да обављају своју делатност од које живе и хлебом хране своју породицу.
У праву је и народ који слуша оне прве и користи услуге ових других.
Кризни штаб, услед повећања броја заражених и преминулих, забранио је рад: угоститељским објектима, а тиме и музичарима, фризерским салонима и салонима лепоте, теретанама, публику на стадионима и спортским халама.
Кад угоститељи продају пиће пет пута скупље од набавне цене, гости немају коме да се жале, јер нико их не бије по ушима да иду у кафану, могу и код куће да пију. Највише се буне трезвењаци, они који иду у кафиће да попију еспресо и киселу воду с попустом у јутарњим сатима.
Музичари кукају (као што и певају) да им недостају тезге и да једва преживљавају. Као да је народу, у овој ситуацији, до песме!
Они са ретко добром косом и ћелавци жале се што не раде фризерски салони, а оним са неправилно распоређеним цртама лица, недостају салони лепоте, као да ће се тамо пролепшати.
Онима који нису подигли теже од чаше пива, фале теретане, уместо да оду код бабе и деде на село да цепају дрва (или код неког рођака да им помогну у пољопривредним пословима) и обликују трицепсе.
Спортски објекти зврје сабласно празни, али, руку на срце и плућа, нема ту богзна шта и да се види, па људи не жале много за њима.
Најнормалније се понашају власници кућних љубимаца, углавном паса. Њих као да не погађају мере заштите, јер су они своје кучеће примерке изводили у шетњу чак и за време полицијског часа, међу њима и они који имају двориште. Град смрди као WC на провинциској железничкој станици од пасјих излучевина. Нема ћошка зграде, ограде, дрвета и бандере где мужјаци свих псећих раса нису подигли задњу ногу (леву или десну, свеједно). Младе даме и госпође доводе их и у кафиће и држе их у наручју (додуше, мање примерке) и, вероватно, и њима наручују пиће (воду или млеко). Последњи пут кад сам седео у кафићу, једно чупаво чудовиште ме је нон- стоп посматрало и облизивало језиком њушкицу, да ли због пива или… углавном, нисам попио пиво до краја.
Стручњаци, из разних области, упозоравају да ће се због нове нормалности променити слика света после короне. Чика Дуле, пензионер, каже поводом тога, да му је најгоре што ће морати да вади нову личну карту, а већ је добио трајну.
Било како било и како ће бити, многи прижељкују да се врати стара нормалност и да идемо у „Европу“ на ћевапе „на боцу“ и ‘ладно пиво.
Миодраг Лазаревић