Ivan Likar – A SAD REKLAME

Објави Сатиргора

 

Tržni centar u pustinji.Nigde ničeg. Ali tu se održava konferencija za štampu portparolke NATO-a,Pamele Anderson.Iz bezbednosnih razloga. „Ovde je kao na plaži”, komentariše poznati novinar,koji je mislio da je Novi Sad glavni grad Srbije. „Naravno,kad su zaposlili Pamelu Anderson kao portparolku NATO-a! A portparolka Vojske Srbije je Živka Popović,pa ti sad vidi. Znaš li da se zaglavila u liftu baš pred početak konferencije za štampu?“ Da se razumemo,ovde govorimo o budućnosti,koja liči na prošlost.I opet se,kao u paklu,sve ponavlja.Pamela Anderson ubedljivo dokazuje kako se voz u Grdeličkoj klisuri nije mogao izbeći. Portparolka u bikiniju,a novinari oduševljeni njenim izlaganjem. „Čuješ li kako ona lupeta? I ne znam samo kako je nije stid da ovako priča?“,čudi se istaknuti novinar CNN-a,dobar poznavalac geografije. „Ma koga je briga šta govori!Izgovor joj je savršen,kao da je neka penzionerka sa RTS-a.I zar ne vidiš kako izgleda?” Svi su po navici bili zgroženi srpskim ratnim zločinima,mada to uopšte nije ni bila tema konferencije,a neke novinarke su padale u nesvest i tako srušile mit o beskrupuloznim ženama.Padali su u nesvest i novinari koji su se proslavili emotivnim izveštajima iz Sarajeva. „Teško meni!Ne može se proći od ovih novinara koji se mnogo brinu za veliki evropski grad Sarajevo i stalno se izvrću na leđa!”,negoduje čistačica koja je nekad radila u Ujedinjenim nacijama,a posle unapređenja prešla u pustinju.I bila je u pravu,čovek nikada nije bio siguran da li gleda špansku seriju,u kojoj svi neprekidno plaču ili televizijsku emisiju. „To je sve za danas.Ostanite uz naše programe“,svečano saopštava portparolka,kojoj ni Gebels nije bio ravan.Novinari su se nekako probili napolje,iako su bili okruženi žrtvama državne propagande,koje nikako da dođu sebi.Čim su izašli iz tržnog centra,u kome se povremeno održavaju ponoćni samiti i rasprodaje,a možda i vakcinacije, pao je mrak.A kad se nekim čudom upalilo svetlo,ugledali su povorku ožalošćenih koja je išla prema Srebrenici. Ako govorimo o svetu zagonetnih sila,ovo je dokaz da je stvarno tako.Negde u daljini svetleo je znak Koka-kole,kao simbol nade.
„Ovo je velika tragedija!A prati je jeziva praznina!”
„Još bolje!Možda zbog toga ponude i popust!“
„Kad smo kod popusta,prošli put je bila rasprodaja i u nastaloj gužvi su pregažene neke pripadnice nevladinih organizacija.”
Na žalost,ovde moramo da prekinemo razgovor novinara zbog reklama koje su usledile.Ali smo sigurni da su u budućnosti dokazali da nisu sluge.

Ivan LIKAR