Ninus Nestorović: ANTISATIRIN

Објави Сатиргора

Pozdravni govor Ninusa Nestorovića prilikom dodele nagrade “Radoje Domanović” 2021

Kao što rastu deca, rastu i pisci. Svi vrlo dobro znamo šta je potrebno da deca porastu…

Da bi pisac porastao neophodna je povoljna društvena klima. Takođe je bitan i genetski potencijal jednog društva. Zatim, pravilno i redovno unošenje različitih informacija u organizam.

Rast satiričara ograničavaju mediji koji luče hormon antisatirin. Antisatirin sprečava rast i razvoj satire u nekoj državi. Kod nas ga ne luče samo mediji, luči ga i vlast, pa i sami pisci satiričnih dela, koji na taj način usporavaju rast i razvoj satire u našem društvu.

Hvala bogu, ima i satiričara koji luče druge hormone, pa se dejstvo Antisatirina ublažava. Zahvaljujući njima satira i u ovakvim vremenima uspeva da opstane i preživi.

„U jednoj staroj knjizi čitao sam čudnu priču; a vrag bi ga znao otkud meni ta knjiga iz nekog smešnog vremena u kome je bilo mnogo slobodoumnih zakona, a nimalo slobode; držali se govori i pisale knjige o privredi, a niko ništa nije sejao; cela zemlja pretrpana moralnim poukama, a morala nije bilo; u svakoj kući pun tavan logika, al’ pameti nije bilo; na svakom koraku govorilo se o štednji i blagostanju zemlje, a rasipalo se na sve strane, a svaki zelenaš i nitkov mogao je sebi kupiti za nekoliko groša titulu: „veliki narodni rodoljub“, piše Radoje Domanović u svojoj (i našoj) Stradiji.

Od tada je prošlo mnogo vremena. Ceo jedan vek… pa i više od toga. A u zemlji Stradiji se ništa nije promenilo. Sve je isto kao pre, samo njega, Radoja, više nema…

Dobiti nagradu, koja nosi njegovo ime, za najbolju knjigu aforizama, predstavlja i čast i obavezu.

Knjiga „Bože, uprosti nam“ („Prometej“ Novi Sad, 2021) je privukla veliku pažnju čitalačke publike. U kratkom vremenskom razdoblju doživela je dva izdanja i dobila dve najznačajnije nagrade u oblasti humora i satire: „Radoje Domanović“ i „Tipar“.

Hvala žiriju što je imao poverenja da meni dodeli ovu značajnu nagradu. Ovim putem želim da čestitam i velikanima srpskog i svetskog humora i satire na zasluženim priznanjima koja su dobili: Borivoju Bori Oljačiću, Milovanu Vržini, Vanji Buliću, Konstantinu Melihanu i Ondreju Kalamaru.

.