ОДРЕЂЕНИ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ „РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ“

Објави satirgora

Београд, 4. март – Награда „Радоје Домановић“, Удружења књижевника Србије за укупан допринос српској књижевној сатири припала је Драгославу Михаиловићу (Ћуприја, 1930), из Београда, романописцу, приповедачу, сценаристи, драматургу, редовном члану Српске академије наука и уметности, чија дела, „Кад су цветале тикве“, „Петријин венац“ и „Чизмаши“, припадају и врху српске сатиричне књижевности. Ово признање равноправно је припало и Миломиру Ђукановићу (Милина код Лознице, 1948), такође из Београда, аутору сатиричних прича, песама и афоризама и дугогодишњем новинару и уреднику сатиричног листа „Јеж“ и Телевизије Београд.
Признање за најзначајнију књигу сатиричне поезије у 2021. години понели су Војислав Вукотић (1941), из Београда за дело „Платонски читаоци“ (Удружење књижевника Србије, Београд) и Андрија Радуловић (1970), из Подгорице за збирку „Генерал и ласта“ (Удружење књижевника Црне Горе).
Најбољим књигама афоризама у протеклој години равноправно су проглашене збирке „Умњаци израстају касније“ (Народна библиотека Зворник), Станислава Томића (1986), из Зворника и „Сизифове фусноте“ („Алма“ Београд), Бранка Вуковића (1980), из Подгорице.
По мишљењу жирија, науспелији сатирични роман, објављен прошле године, је наслов „Обала несанице“ („Штампар Макарије“, Београд), аутора Милана Кнежевића (1980), из Подгорице.
Највреднија антологија која представља сатиричну књижевност је Антологија српског афоризма „Године заплета“, коју је објавила Народна библиотека „Раде Драинац“ из Прокупља, а приредио је књижевник Драган Огњановић (1972), такође из овог града.
Признање за теоријски допринос сатири припало је др Миловану Гочманцу (1941), из Крушевца, за књигу „Ингенијум инвентивне афористике („Свитак“, Пожега) – о књижевном делу афористичара Мирослава Средановића из Београда.
Признање „Екселенција сатире“, које се традиционално додељује најбољим страним сатиричарима добили су песник и професор универзитета др Славомир Гвозденовић из Темишвара (Румунија), романописац и есејиста Веселин Мишнић, из Колашина (Црна Гора), песник и афористичар Миладин Берић из Бањалуке (БиХ), афористичар Томислав Супек из Загреба (Хрватска), сатиричарка Маја Цекова из Варне (Бугарска) и афористичар и председник Московског клуба афористике Александар Минченков из Москве (Русија).
О добитницима најзначајнијег признања за књижевну сатиру у Србији одлучивао је жири у саставу: Радомир Андрић (председник), Душко М. Петровић, Петар Жебељан, Видак Масловарић и Слађана Митровић.
Признање, које се састоји из плакете и ликовног портрета Радоја Домановића, добитницима ће бити уручено током априла, на свечаности у Удружењу књижевника Србије.
УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ