РАДИВОЈЕ БОЈИЧИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ  „ДРАГИША КАШИКОВИЋ“

Објави satirgora

 

Сатиричар из Београда Радивоје Бојичић овогодишњи је добитник награде за афористику «Драгиша Кашиковић», која се од 1994. године додељује за високе уметничке и научне домете и ширење граница слободе стваралаштва у областима, којима се бавио истакнути српски политички емигрант и свестрани уметник Драгиша Кашиковић (1932-1977).  

Жири је у свом образложењу навео да је „Радивоје Бојичић истакнути српски аутор романа и прича, драмски писац, сценариста, афористичар, истраживач историје нашег хумора и сатире и дугогодишњи главни и одговорни уредник ‘Јежа’, најдуговечнијег балканског и јединог домаћег штампаног сатиричног часописа.

„То што ‘Јеж’ постоји у континуитету од 1935. године истински је подвиг, за шта највећа заслуга у последњих неколико деценија припада првом човеку часописа. Бојичић пише привидно лако, у стилским фигурама, вишесмислено, заводљиво, духовито, критички, лепршаво, користећи разноврсну лексику. Чини то континуирано, али увек оригинално и свеже. Последњих неколико година  просто је тематски, стилски и поетички ‘експлодирао’, постигавши пуну стваралачку зрелост, на радост, па и одушевљење читалаца ‘Јежа’, других листова и часописа у којима објављује и, посебно, бројних пратилаца на друштвених мрежама. Захваљујући сатирама Радивоја Бојичића наше друштво је у прилици да се посматра у огледалу, које и када је криво, показује његово право лице“, истиче се у образложењу.

Награда, коју је установила Издавачка кућа «Српска реч», састоји из плакете и новчаног износа, а добитнику је уручена у Удружењу књижевника 17. јуна.

О лауреату је одлучивао жири у саставу: књижевник Александар Чотрић (председник), уредник у «Српској речи» Александар Цветковић и књижевник Миодраг Јакшић (чланови).

Признање носи име по Драгиши Кашиковићу, једном од најзначајнијих стваралаца у дијаспори, сатиричару, писцу, публицисти, сликару, преводиоцу, новинару и уреднику. Кашиковић је од савременика назван „витезом српске политичке емиграције“. Рођен је 1932. године у Хаџићима, поред Сарајева. Као политички емигрант 1957. године дошао у САД, где је завршио факултет и перфектно овладао енглеским, немачким и француским језиком. Покренуо и књижевни часопис „Данас“, као и сатирични лист „Чичак“. Поред осталих, Кашиковић је објавио књиге „Поручник Каваја“, „Дупљаци“ (драма) и „Партија те тужи, Партија ти суди“ (афоризми). Кашиковића су у Чикагу убили агенти југословенске Службе државне безбедности, у редакцији листа „Слобода“, гласила организације Српска народна одбране, коју је основао научник Михаило Пупин 1908. године.