КОНКУРС ЗА НАГРАДУ „РАДЕ ЈОВАНОВИЋ”

Објави satirgora

 

Београдски афористичарски круг позива ауторе и њихове издаваче у Србији и иностранству да доставе предлоге за награду „Раде Јовановић“ – за најбољу књигу афоризама на српском језику или сродним јужнословенским језицима, објављену у 2022. години.

На Конкурс се књига шаље поштом, или предаје примерак предложене књиге у Удружење књижевника Србије (од 10 до 15 часова радним данима секретару Саши Божовићу). Пожељно је да се уз књигу достави и образложени предлог.

Крајњи рок за приспеће књига је 15. фебруар 2023. године, на адресу:

Удружење књижевника Србије
(за конкурс „Раде Јовановић“)

Француска 7
11000 Београд
Србија

О добитнику награде до 15. марта 2023. године одлучиће трочлани жири који ће формирати Београдски афористичарски круг.

Признање ће лауреату бити уручено почетком августа 2023. године, на свечаности на манифестацији „Летњи улични ерски кабаре“ у Чајетини. Награду чине плакета и плаћени боравак у једном од хотела на Златибору.

Признање је установљено пре десет година, а досадашњи добитници били су: Александар Чотрић за 2012. годину, за збирку „Померање памети“; Милан Тодоров за 2013. годину, за књигу „Покори се и почни“; Нинус Несторовић за 2014. годину, за наслов „Ћути и пливај“; Зоран Т. Поповић за 2015. годину, за дело „Даће Бог, ако Бог да“; равноправно за 2016. годину Александар Баљак за књигу „Зидови на хоризонту“ и Александар Чотрић за „Тешке мисли“; равноправно за 2017. годину Ратко Дангубић за збирку „Црвени тепих“ и Екрем Мацић за дело „Тетоважа на леду“; равноправно за 2018. годину Слободан Симић за књигу „Ријалити шоу“ и Драган Копривица за наслов „Етида у ЦГ-молу“; Бојан Љубеновић за „Противотров“ 2019; Ђорђе Оташевић у 2020. за „Цвркут пуњених птица“ и Александар Чотрић за „Мисли у покрету“, из 2021. године.

Одлуком Управног одбора Београдског афористичарског круга, награда се од 2016. године зове „Раде Јовановић“, у знак сећања на једног од најзначајнијих српских и регионалних сатиричара и афористичара – Радомира Рада Јовановића (1939-2016), који је живео и стварао у Ужицу.