RADE ĐERGOVIĆ DOBITNIK NAGRADE „ZORAN T. POPOVIĆ“

Објави satirgora

 

Psac iz Šapca Rade Đergović (1948) prvi je dobitnik nagrade „Zoran T. Popović“ koja se od ove godine dodeljuje autorima aforizama za decu. Priznanje mu je uručeno 23. novembra u Kačarevu kod Pančeva, na Festivalu humora za decu „Mala žaoka“, u prisustvu mališana iz osnovnih škola s teritorije grada Pančeva. Odluku o laureatu doneo je žiri koji su činili: Aleksandra Filipović, Bojan Ljubenović i Aleksandar Čotrić.
Rade Đergović je doajen aforistike za decu. Autor je popularne knjige najkraće književne forme „Školo moja, pređi na drugoga“ i zastupljen je u antologijama i zbornicima književnosti za najmlađe. Pokretač je manifestacije „Čivijaški čas“ koja se skoro 15 godina održava u šabačkim osnovnim školama i član je redakcije časopisa za decu „Vitez“.
Plaketu i novčani iznos, koje je obezbedio Organizacioni odbor Desetog Međunarodnog festivala humora i satire „Žaoka“, Đergoviću je uručila Jelena Popović, Zoranova kćerka.
Primajući nagradu, nagrađeni autor je govorio o druženju sa Zoranom T. Popovićem (1957-2022) i njegovom delu namenjenom deci i mladima. Zatim je kazivao svoje probrane aforizme, što je zabavilo i nasmejalo prisutne u dupke punoj svečanoj sali mesne zajednice Kačarevo.