Миодраг Лазаревић – ШТЕДЊА

Објави satirgora

Мала сала Центра за културу била је испуњена до последњег места (многи су чак стајали ослоњени о зид). На бини постављени сто и столица, а на столу флашица с водом (познате марке) и чаша. Појављује се човек у елегантном сивом оделу, с пословном ташном у руци. Седа за сто, задовољно гледа по сали, намешта наочаре и вади папире из ташне. Скинуо је сат са руке и ставио га на сто. Био је то човек из министарства за све и свашта и још по нешто. Дискретно је прочистио грло и обратио се присутнима:
-Даме и господо, мој задатак вечерас је да укажем на неке битне ствари које се тичу штедње, а тиме и смањења трошкова у свим сегментима друштва у целини. Покушаћу да изложим неке аспекте и дам своје виђење око свега тога и томе слично и тако даље и ближе. Но, да вас одмах обавестим (нарочито се то односи на мушки део публике), да ћу завршити излагање до почетка преноса фудбалске утакмице. (Аплауз, нарочито мушког дела публике.)
Дакле, ствар је веома деликантна, како у Европи тако и у свету, па ако хоћете, и шире, поготово када су у питању храна и енергенти, а приближава се зима. Јесте да је почело глобално отопљавање и зима није дуга и хладна као ранијих година, али нама са севера долази хладан талас, као и остали проблеми, мада и кошава зна да загуди. Поред тога што је ситуација гадна, биће и гладна година, а наш народ јешан, добро и… воли и да попије, шта ће, жива душа! (аплауз) Летос нам се десило поскупљење нафте, а то, наравно, повлачи за собом и сва остала поскупљења.
Говорник је сипао воду у чашу, отпио неколико гутљаја, па наставио:
-Ето, пре неки дан одем до зелене пијаце, а оно све скочило: краставци, јаја, парадајз, а месо… скоро дупло, можете замислити! Па одећа, обућа… моја ћерка, студент економије, тражи ми новац за чизмице, а оне коштају… не питај колико! Каже, па поскупело је, ћале, шта ти мислиш, где ти живиш, није то ни мнoго на овој скупоћи. А ја шта ћу, како своjој јединици да не изађем у сусрет, па за децу живимо и радимо! (аплауз) Дакле, морамо се борити за штедњу на сваком кораку и терену. Сваки радник може допринети уштеди, на пример, код струје, свако сијалично место, ако се рационално користи, може итекако да смањи трошкове. Тако ја код куће, када се укључе сви апарати, обавезно искључим светло у купатилу, јер зашто да гори кад тамо никог нема, је л’ тако? (аплауз) Такође, и код станова, ја их имам шест, али нас троје живимо у једном трособном и шта нам фали! Оних пет (које сам наследио од стричева и тетака), издајем самцима и студентима, али са мањом ценом од осталих станодаваца. (апалауз) Кад је реч о аутомобилима, супруга има свој ауто, а ја свој; ћерка је скоро положила возачки испит и то из првог пута (талентована је нема шта!) и тражи да јој купим неки мањи, спортски ауто. Ја лупим песницом о сто (лупа песницом о сто а из чаше пљусну вода) и кажем не може, узми од мајке ауто ако желиш негде да идеш! (аплауз) Има ту, да кажем, ствари…
Говорник погледа у сат и поскочи са столице.
-Па ви ме не опомињете, закаснићемо за пренос! Хвала на пажњи!
Затим покупи своје ствари са стола и изјури из сале.