ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ „РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ“

Објави Сатиргора

Београд, 12. фебруар – Награду „Радоје Домановић“, Удружења књижевника Србије за укупан допринос српској књижевној сатири добио је афористичар и писац сатиричних прича Раша Папеш из Крагујевца; за најбољу књигу сатире у 2022. години проглашена је збирка афоризама „Мини-малац“ Митра Ђерића Лакија из Београда; признање за најуспелији зборник сатире припало је Ивану Матејевићу из Алексинца за Алманах „Јужњачка утеха“, а звање „Екселенција сатире“, које се додељује најбољим страним сатиричарима, понео је Јандре Дрмић, афористичар из Загреба. Признање ће добитницима бити уручено током марта на свечаности у Удружењу књижевника Србије.
Радислав Раша Папеш рођен је1947. у Београду, а живи и ради у Крагујевцу као стоматолог. Један је од најистакнутијих српских сатиричара. Пише кратке приче и афоризме, а објављује у многим часописима и магазинима. Аутор је више књига афоризама и сатиричних прича. Добитник је признања на фестивалима и конкурсима у Сарајеву, Вогошћи, Крушевцу и Београду. Његова дела су објављена у више од седамдесет домаћих и страних антологија сатире. Превођен је на енглески, немачки, пољски, руски, румунски, бугарски и македонски језик.
Збирка афоризама „Мини-малац“, аутора Митра Ђерића Лакија (1952) издвојила се између педесет и пет сатиричних књига свих жанрова (афоризама, романа, прича и поезије), приспелих на овогодишњи конкурс. У овом делу налазе се врло кратки афоризми, од две до пет речи. Чланови жирија сагласни су са рецензентом књиге академиком и драмским писцем Душаном Ковачевићем, који је записао да „Митар Ђерић Лаки има дар да кратким и ефектним ‘ударцима’ погоди место које се не брани“, те да његови афоризми „подсећају на голове из волеја, а то су најлепши и најатрактивнији потези по којима памтимо један меч“.
Иван Матејевић (1959) је награђен за Алманах који је настао поводом десет година постојања Балканског фестивала хумора и сатире „Јужњачка утеха“ у Алексинцу. У овом темељитом и зналачки сачињеном избору се налазе најбољи сатирични радови (афоризми, приче и песме), учесника ове смотре из Србије, Црне Горе, Северне Македоније, Бугарске и Румуније. Матејевић је књигу учинио додатно конзистентнијом, поделивши је у тематске блокове посвећене изборима, вођи, криминалу, судству, Косову, Европи, медијима, хумору, афоризму, националном менталитету, односима међу половима…
Јандре Дрмић (1955), рођен је у Врилу код Томиславграда у Босни и Херцеговини. Од 1963. до 1993. живео је и радио у Сплиту и Постирама на Брачу, а потом у Загребу где је као средњошколски професор предавао језик и књижевност. Афоризме је објављивао у „Слободној Далмацији“, „Сатиричним вертикалама“, Радио Сплиту, „Политици“, „Новостима“, „Енигматици“, „Разбибриги“… Аутор је седам веома запажених књига афоризама. Најзаступљенији је аутор у Антологији хрватског афоризма, а уврштен је и у више антологија балканског афоризма.
О добитницима признања „Радоје Домановић“, најзначаније награде за књижевну сатиру у нашој земљи, одлучивао је жири у саставу: Александар Чотрић (председник), Гордана Боранијашевић, Драгутин Минић Карло, Витомир Теофиловић, Живко Кулић, Слађана Митровић и Слободан Симић.
УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ