Milan Kuridža – Dujo i Mujo

Објави satirgora

 

Duje; Vidija san da imaš šoldi za potrošit, pa san tija da ti predložin jedno dobro ulaganje. Tija san ti predložit da kupiš jednog dalmatinca, ee.
Mujo; Jesi li ti poludio, matereti? Ti misliš da ja nemam gram mozga za kontanje. Ja ni od bosanaca ne znam šta ću, a ti mi našo živog dalmatinca prodavati. Šta bi ja sa njim?
Duje; Ti Mujo ništa mene ne razumiš. Ja san ti tija odavde sa mora pasa dalmatinca prodat.
Mujo; Gledo sam ja jarane vaše morske pse. Dlaka ko u naših džukela, ma nije to za mene, radije ću ja nabaviti nekog rasnog avlijanera u Kalesiji.
Duje; Morski psi živu u moru, ee.
Mujo; A to jarane, da, da, kontam, gledo sam vaše džukele iz mora. A šta bi ja jarane sa tim džukelom. Ne možeš ga izvesti u šetnju, moraš mu slanu vodu ko za kurje oči spremiti, moraš mu ono veliko staklo napraviti, ma jebo ti to.
Duje; Ma ne tog pasa, nego onog šarenog sa četri noge, rase dalmatinac, koji nije u moru, tog ti pasa hoću prodat.
Mujo; Ma zajebi šjor, džukele od te marke se prodaju u paketu po 101 komad, gledo sam ja film jarane. Jedan dalmatinac, ko nijedan.
Duje; Mujo, to je samo u filmu, da ih ima 101, ovakvi psi se prodaju za dobre šolde, to ti je rasa za gospodu.
Mujo; Meni jarane ne treba ni ona džukela iz mora ni ona vaša morska što šeta po vašim ulicama kroz koje debeli Ibro ne more proći. Džukela kod mene jarane nema ništa čuvati, para nemam, a ni Fatu mi više niko neće. Haj ti jarane da ja tebi prodam jednog bosanskog gorilu.
Duje; Otkud gorila u Bosni, ja san gorile gleda na tv u Afriki.
Mujo; Jarane, to ti je dresirani gorila.
Duje; To nikada nisan čuja, da se i gorila more dresirat.
Mujo; Imam ti ja jednog jarane, prvoklasnog, prošo obuku, sluša sve što mu gazda kaže, za gazdu i u vatru i u vodu.
Duje; Ne mogu virovat.
Mujo; Taj ti je bolan čuvo i predsjednika stranke i gazdu firme i neke kurave što su išle kod predsjednika vlade.
Duje; Opet ne razumin.
Mujo; Ti ništa ne kontaš, u tebe je glava ko tava. Njemu nije ime gorila, nego mu je ime Meho, a zanimanje gorila, eto, to ti je. A ako hoćeš nešto da kupim od tebe, onda je najbolje da mi prodaš tvoje morske krastavce kornišone. Em ih ti ne moraš okopavati pa su sigurno jeftiniji, em ih ja ne moram soliti jer su iz mora izvađeni. Samo sirće treba dodati i eto turšije.