ЈЕЛЕНА ВУКЕЛИЋ ДОБИТНИЦА ВИБОВЕ НАГРАДЕ

Објави Сатиргора

 

Књижевница Јелена Вукелић из Сомбора добитница је Вибове награде листа „Политика” за најбољу младу сатиричарку и прва је жена лауреаткиња овог значајног признања које се додељује од 1995. године, у знак сећања на истакнутог српског сатиричара Владимира Булатовића Виба (1931–1994).

Афоризме, поезију и књижевне рецензије, награђена ауторка, објављује у многим листовима, часописима и порталима, а заступљена је у зборницима афоризама „Афоризам и жена” и „Женско писмо”, те панорамама поезије „Арте стих” и „Алманах поезије”.

Рођена је у Сомбору, где и живи. Дипломирала је на Филозофском факултету у Новом Саду и стекла звање мастер филозоф. Више од десет година исписује афоризме, филозофеме, гноме, максиме, сентенце, епиграме и сатиричне коментаре. Запажена је и као песникиња лирске и рефлексивне поезије, те као рецензенткиња песничких и публицистичких дела.

Успешно спајајући две области којима се бави, доказује да афористика није само књижевни већ и филозофски жанр. Осим о егзистенцијалним питањима, у својим афоризмима дотиче се тема из политике, економије, образовања, књижевности, медија, љубави, брака, односа међу половима… Њени записи су проницљиви, вишезначни, критички уз обавезну дозу реског хумора. Уноси у њих модерне појмове и термине, својствене младој генерацији, а често и идиоме, жаргон и сленг, који афоризмима дају живописност и лежерност и помажу у ослобађању од друштвених конвенција, опуштају и растерећују, па стога имају и терапеутску функцију.

У најужој конкуренцији за овогодишњу Вибову награду биле су и Есма Сарић и Радојка Драганић.

Одлуку о добитници једногласно је донео жири, којем је на челу био Драгутин Минић Карло, а у одлучивању су учествовали Александар Апостоловски, Александар Чотрић, Митар Ђерић Лаки и Јован Зафировић.

Признање листа „Политика“ добитници ће бити уручено 8. марта, на дан рођења Владимира Булатовића Виба.