Ivo Mijo Andrić – Rezolutno doba (izbor aforizama)

Објави Сатиргора

MISLI ZA NAUK I ZA DJELOVANJE

Šta još reći o književniku i humoristu Ivi Miji Andriću što već nije rečeno ili zapisano. Ovaj vrijedni literarni stvaralac do sada je objavio više od šezdeset knjiga od čega je dvadesetak zbirki aforizama, epigrama i satiričnih pjesama. Za svoj rad i doprinos na polju poezije, humora i satire dobio je niz međunarodnih nagrada i priznanja. Među njima su najznačajnije libanonska nagrada Naji Naman za ukupni književno stvaralaštvo i priznanje Beogradskog aforističkog kruga na Satira festu za doprinos afirmaciji satire u svijetu.
Ivo Mijo Andrić bavi se pisanjem od srednjoškolskih dana, kada je pod kraj šezdesetih godina prošloga stoljeća objavio svoje prve pjesme, aforizme i novinarske radove. Od tada pa do danas ispisao je na desetke tisuća stranica poezije proze, drama, eseja, stručnih radova, književnih prikaza, novinskih članaka, humora, aforizama, epigrama i satiričnih pjesama. Rijetka su književna područja na kojima se nije okušao i gdje nije ostavio vidljiv trag plodnog pisca i svestranog literarnog stvaraoca.
Svoje prve aforizme Andrić je kao dvadesetogodišnjak počeo objavljivati u dnevnim i nedjeljnim listovima. Kasnije je postao suradnikom u humorističkim radijskim emisijama ondašnjeg Radio Sarajeva i Radio Beograda. Jedno vrijeme, u prvoj polovici sedamdesetih godina, pripremao je humorističke priloge i u kultnoj radijskoj emisiji ‘Selo veselo’ te pisao epigrame za bosanskohercegovački list ‘Zadrugar’. Humor i satira, uz poeziju, bili su i ostali njegovi izvorni stvaralački smjerokazi koji su trasirali i obilježavali njegov dugi i plodonosan književni put.
Na tom putu aforizam, epigram i kratka duhovita misao pratili su ga u stopu do današnjih dana. Njima je ispunjena većina zbirki koje su objavljene u posljednjih dvadesetak godina. Posljednja u tom nizu je zbirka ‘Izabrani aforizmi’ koja je izašla u ediciji poznate beogradske Izdavačke kuće ‘Alma’. Tu je uvrštene širi izbor njegovih misli i aforizama na razne teme iz svakodnevnog života ljudi na našim i širim balkanskim i evropskim prostorima.
Andrić je svestrani pisac politološke i ekonomske naobrazbe, koji pomno prati događaje na političkoj i društvenoj sceni i bilježi sve ono što mu se učini zanimljivim i aktualnim u vremenu u kojem živimo. Većinu svoga radnog iskustva stekao je na poslovima zaštite radničkih i ljudskih prava u društvenim pravobranilaštvima i sindikatima, i tu je upoznao sve vrline i mane prošlog i sadašnjeg sustava vlasti i državnog uređenja. Iz te bogate riznice događanja izdvajao je i bilježio ono što mu se činilo vrijednim, zanimljivim, ali i problematičnim te isto ugrađivao u svoje aforizme, epigrame i satirične pjesme, nudeći čitateljima pouke i poruke za nauk i konkretno djelovanje. Koliko je od toga imalo saznajnu, a koliko akcionu dimenziju i ulogu, najbolje znaju oni koji su čitali njegove misli, aforizme, epigrame i satirične pjesme.
U dijelu knjige u kojoj se nalaze njegove misli i aforizmi dominiraju teme sa kojima se susrećemo svakodnevno i koje opterećuju i progone većinu našeg stanovništva, a posebno one koji nemaju riješena osnovna egzistencijalna pitanja. Sveprisutna nezaposlenost, nizak životni standard i odljev mladih iz naše zemlje, glavno su problemi koji muče društvo i koji koče individualni i opći napredak. Aktualne vlasti time se bave u granicama vlastite stručne i kreativne moći i sredstvima koja dijelom pristižu iz fondova EU. Ali, sve to je nedostatno za duži i brži iskorak u pravcu koji će donijeti ekonomsku stabilnost i očekivani progres.
Kako će se te stvari odvijati u budućnosti pokazat će vrijeme, koga mnogi od nas nemaju na pretek. Pogotovo ga nemamo nas dvojica, u zbroju godina sto šezdeset petogodišnjaci, koji vam darujemo ovu knjigu misli i aforizama za vedro čitanje i svakodnevno uveseljavanje. Za one od akcije i konkretno djelovanje u političkom i društvenom radu.

Marinko Mijo Mijović

Put je dug samo za one koji nikada ne dođu.

Da nismo strpljivo čekali, ne bi nas nestrpljivo dočekali

Lošim političarima i dobrim budalama sve je dozvoljeno.

Svaka vlast upravlja tuđim novcem.
Zato se prema njemu rasipno odnosi.

Narod koji glasa za idiote, zreo je za ludnicu.

Birači nisu svjesni da svojim glasom kreditiraju političare.
A zauzvrat dobivaju rate i zatezne kamate.

Navikli smo odugovlačiti. Zato nam se život odužio.

I ja bih vjerovao kad bi mi povjerovali… da sam vidio svog Boga.

Nema bitnih razlika između ateista i vjernika.
Ni jednima ni drugima ništa nije sveto.

Ortodoksni ateist ne vjeruje ni u samoga sebe.

Bogataš dobro stoji i kad sjedi i leži.

Da sam znao što sad znam, ne bih dao što imam.

Kod žena najbolje prolaze oni koji se brzo dižu, a sporo padaju.

Pametniji propušta samo loše prilike.

Da nije pustio mozak na pašu, ne bi ga otpustili

Vidio sam svoga Boga. Nosio je bejzbol palicu.

Odluka je pala tek onda, kad su se neodlučni digli.

Nisam opterećen prošlošću. Prošlo me.

Počeo je ozbiljno misliti tek kad su ga lupili po džepu.

Da sam na vrijeme šutio, danas se ne bih morao ispričavati.

Kome je jezik brži od pameti, ili će ostati bez jezika, li bez pameti.

To što će vam reći, ne pamtite.

Ne možete biti svoji na svome,
ako vam je sudbina u tuđim rukama.

Tko nije krenuo, neće nikad stići.

Nešto očekuju samo oni koji vazda čekaju.

Nauka je dokazala da ni praksa nije za svakoga.

Razlike se obično prave na sličnostima.

Onima koji su visoko odskočili, mase izgledaju kao odskočne daske.

Ključ uspjeha je u vratima – kabineta.

 

BILJEŠKA O PISCU

Ivo Mijo Andrić rođen je 1948. godine u s. Čanići kod Tuzle. Osnovnu školu pohađao je u Dobrnji, Mramoru i Lipnici, a srednju tehničku u Tuzli. Završio je Fakultet političkih nauka i postdiplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Radio je u privredi, obrazovanju, sindikatima i državnim institucijama Bosne i Hercegovine te kraće vrijeme u hrvatskom školstvu. Umirovljen je kao samostalni umjetnik u Zagrebu.
Piše poeziju, prozu, drame, eseje, književne prikaze, aforizme i epigrame te stručne radove s područja zaštite radnih i ljudskih prava.
Do sada je objavio više od šezdeset knjiga od čega je dvadesetak zbirki humora, aforizama i epigrama. Zastupljen u brojnim antologijama, zbornicima i zajedničkim knjigama. Radove objavljuje u elektronskim medijima te u listovima i časopisima u zemlji i inozemstvu. Poezija, proza, književni prikazi, aforizmi i epigrami prevođeni su mu na desetak jezika.
Priredio je i uredio više desetaka zbornika i pojedinačnih knjiga drugih autora. Dobitnik je više nagrada i priznanja za književno stvaralaštvo.
Član je Društva hrvatskih književnika, Društva pisaca Bosne i Hercegovine, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade i Udruge hrvatskih aforista i humorista.
Živi i stvara u Zagrebu.

Категорије: Прикази