МАРКО ПАЈИЋ ДОБИТНИК ВИБОВЕ НАГРАДЕ

Објави Сатиргора

 

Београд, 26. фебруар – „У поређењу са страним плаћеницима, домаћи издајници су нека врста волонтера.“; „Почели смо да развијамо вештачку интелигенцију. Природна нам одлази из земље.“; „Савиј кичму да ти се лакше попну на главу.“; „Курта и Мурта су српски јахачи апокалипсе.“; „Да учимо на туђим грешкама? Нека хвала! Туђе нећемо, своје не дамо!“ – афоризми су Марка Пајића, писца из Ваљева који је добитник овогодишње традиционалне Вибове награде, листа „Политика“ за најбољег младог сатиричара до 35 година.

У најужем избору били су Радојка Драганић из Никшића и Урош Папеш из Крагујевца.

По мишљењу жирија, „Пајић је аутор који на духовит начин пише о невеселим појавама и мудрим мислима критикује непаметне потезе протагониста јавног живота. Хуморно-сатирична и гротескна пројекција наше стварности у Пајићевим афоризмима налази свој одговарајући и уверљив израз. Његови кратки и вишезначни записи луцидно, сликовито и речито тумаче свакодневицу која је каткад фантастичнија од саме литературе“.

Одлуку је донео „Политикин“ жири на чијем челу је уредник хумористичких рубрика у „Енигматици“ и „Разбибризи“ Александар Чотрић, а чланови уредник „Политикиног“ „Сатирикона“ Драгутин Минић Карло, колумниста и уредник „Политике“ Александар Апостоловски, књижевник и књижевни критичар Витомир Теофиловић и сатиричар Јован Зафировић.

Марко Пајић је рођен 1990. године у Краљеву. Одрастао је у Врњачкој Бањи, где је завршио основну школу. Средњу машинско-техничку школу окончао је у Трстенику, после чега је студирао на Пољопривредном факултету у Београду и стекао звање дипломираног, а потом и мастер инжењера пољопривреде. Од 2015. године ради као професор у Пољопривредној школи у Ваљеву.

Од средњошколских дана пише поезију – љубавну, мисаону, за децу и сатиричну. Афоризме објављује у „Политици“, „Новостима“, „Разбибризи“, „Енигматици“, „Етни“, „Шипку“ и другим новинама, часописима и порталима.

Освајао је награде на књижевним конкурсима у Подгорици, Косовској Витини, Алексинцу, Лазаревцу, Иригу…

Вибова награда се додељује од 1995. године, у част једног од највећих српских сатиричара, уредника и новинара „Политике“ Владимира Булатовића Виба (1931-1994), који је преминуо пре три деценије.

Признање, које се састоји из плакете, повеље и новчаног износа добитнику ће бити уручено на свечаности у просторијама „Политике“, 8. марта, на 93. годишњицу Вибовог рођења.

ЖИРИ ВИБОВЕ НАГРАДЕ