PROMOCIJA ZBORNIKA „GRANICE NESANICE“

Објави Сатиргора

 

U organizaciji Društva „Montenegro“ i Udruge hrvatskih aforista i humorista, u Crnogorskom domu u Zagrebu 18.4.2024. održana je promocija Zbornika hrvatskih i crnogorskih aforista „Granice nesanice“. Nakon pozdravnih riječi Bojana Radulovića, predsjednika Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore, o pripremi zbornika i njegovom sadržaju govorio je priređivač Ivo Mijo Andrić. On je istaknuo važnost povezivanja književnih i drugih stvaralaca kao i potrebu prevazilaženja podjela među južnoslavenskim narodima koje su nastale na prostorima bivše države u vrijeme ratnih događanja iz devedesetih godina prošloga stoljeća.
Zajednički Zbornik hrvatskih i crnogorskih aforista prvi je korak u uspostavljanju stalne i trajne suradnje između društava aforista i humorista iz ove dvije susjedne prijateljske države. U proteklom periodu crnogorski i hrvatski aforisti i humoristi susretali su se na književnim manifestacijama koje su održavane izvan granica Hrvatske i bili su zastupljeni u antologijama priređenim u Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji. Zbornik „Granice nesanice“ prvi je zajednički projekt u kome je na jednom mjestu prezentirano stvaralaštvo 156 autora i autorica aforizama i kratke mudre i duhovite misli iz ove dvije države. Uz izbor njihovih najuspjelijih misaonih uradaka, na stranicama zbornika nalaze se i kraći biografski podaci za svakog zastupljenog autora i autoricu.
Nakon uvodnih napomena priređivača zbornika, svoje aforizme i druge kratke misli čitali su članovi Udruge hrvatskih aforista i humorista: Ivan Bradvica, Jandre Drmić, Jadranka Getliher, Martin Jakšić, Dražen Jergović, Danica Majnarić, Živko Prodanović i Miroslav Vukmanić, koji je ujedno bio i voditelj promocije. Uz njih, priređivač je po vlastitom izboru pročitao i aforizme Milice Aranitović Papović, Marinka Mijovića, Tomislava Supeka i Milenka Mire Šarca, koji je napisao prigodan pogovor zborniku. U prezentiranju aforističkog stvaralaštva nekoliko poznatih crnogorskih aforista pridružio mu se i Jandre Drmić. On je prisutne podsjetio na rano preminulog aforističara i antologičara Veljka Rajkovića, koji je godinama uspješno uređivao međunarodni aforistički portal i priredio poznatu antologiju „Dah duha“ u kojoj su zastupljeni aforisti iz država nastalih na područja bivše Jugoslavije.
Promociju je čitanjem svojih aforizama obogatio poznati crnogorski književnik i aforističar Dejan Tofčević, dobitnik više nagrada za aforističko i satirično stvaralaštvo. On je, uz aforizme iz zbornika, prisutne razveselio izborom više desetaka duhovitih i satiričnih misli iz svoje najnovije knjige „Izabrani aforizmi“.
Uspješno aforističko i humorističko druženje u Crnogorskom domu početak je dugotrajnije suradnje između Udruge hrvatskih aforista i humorista i Društva „Montenegro“ koja je dogovorena između ova dva prijateljska društva. Ona će biti nastavljena promocijama knjiga članova udruge i drugim zajedničkim aktivnostima od interesa za sve ljubitelje lijepe i duhovite književne misli i riječi.
I. M. Andrić